divendres, 27 de desembre del 2024

                                                           GENER  1a  setmana

BON DIA: ALEGRIA !!!


DILLUNS



DIMARTS

BENEFICIS DEL RIURE

Ja fa temps que grups de professors de diferents universitats han treballat per descobrir els beneficis que proporciona el riure, la rialla... Els investigadors van agafar com a model un periodista que va voler fer amb ell mateix l’experiència. Segons els metges, era un cas sense esperança, i per això va decidir passar els últims mesos de la seva vida dedicat a la lectura d’historietes, de còmics, a estar de bon humor, i a tornar a veure les pel·lícules que més li havien fet riure en la vida. Al cap dels anys, aquell periodista encara vivia, i amb força bona salut. ¿Casualitat, sort? No sé, però aquest és el cas, i dòna què pensar. Sabem que els maldecaps, les angoixes i les preocupacions ens fan posar malalts, no són bons; sabem que la tristesa perjudica la salut física i l’espiritual... Aleshores, el que és contrari a això (el riure i el somriure, l‘alegria, la pau interior) ens relaxa, ens allunya del mal humor, de les males maneres, de l’agressivitat... Saber riure no sempre és fàcil -encara que no ho sembli-, perquè també s’ha de saber riure d’un mateix, si arriba el cas. Però el somriure, el riure, la rialla sana, ajuden a viure. Fomentar un ambient on regni la sana alegria és una bonica forma de participar en la creació d’una bona convivència.


DIMECRES


COMPARTIR L’ALEGRIA

Un catedràtic de psiquiatria va publicar un treball sobre “la tristesa d’Europa”, basant-se en l’observació i en l’estudi de dades estadístiques. Explicava, per exemple, que molts dels homes i dones, i també joves, que circulen pels carrers de les nostres grans ciutats europees, se’ls veu abatuts i amb la tristesa dibuixada a la cara, als ulls. L’ésser humà veu que ni la ciència, ni el progrés, ni la qualitat de vida, no donen sempre resposta als grans problemes que planteja la vida, i no sap què fer de la seva tristesa.
Un dia en què celebràvem una festa important a l’escola vaig observar la cara d’algun noi dels més grans: se’l veia trist. Els seus companys i companyes de classe estaven contents, fent jocs en grup, i era un bon moment de convivència i d’alegria. Però a ell se’l veia trist, anant d’un lloc a un altre, i sense posar-se a jugar amb ningú. ¿Hi ha alguna explicació? A mi se me n’acut una, que es pot donar en alguns casos. Hi ha nois i noies que només saben divertir-se “fent el burro”, com es diu vulgarment. És a dir: a costa dels altres, cridant de forma exagerada, molestant, i sent una mica els protagonistes. Així demostren la que per a ells és la seva forma d’estar alegres (és molt discutible si a això se li pot dir “alegria”). Però quan la resta de les persones que els envolten s’ho estan passant bé de forma normal, en bona convivència, sense destacar i respectant-se, ells es troben fora de lloc, i aleshores poden fer dues coses: molestar (perquè en el fons els fa ràbia no saber-se divertir com els altres), o enyorar l’alegria dels altres i tenir-ne una certa enveja. No ens estranyem si, en moments en què tots estem contents i alegres, trobem algun company o companya que està més trist. Animem-lo a què participi de la nostra alegria: segur que és una bonica forma d’ajudar-lo.

DIJOUS


DIVENDRES

SOBRE EL SOMRIURE...

En el despatx de certa persona hi havia penjat un rètol amb aquesta inscripció: “Somriure no és pas ensenyar les dents. Somriure és mostrar l’ànima”. 
Hi ha gent qui somriu comercialment, per guanyar diners. Un refrany xinès diu: “Qui no sàpiga somriure, que no obri cap botiga”. Per això a vegades el somriure només té una finalitat comercial. També hi ha somriures amb una finalitat publicitària: pensem en els anuncis amb aquells somriures a manera de reclam, com quan s’anuncia una pasta de dents...
Però també hi ha gent que somriu desinteressadament, sense buscar res a canvi, amb un somriure sincer, que li surt de dins, de la seva alegria interior, i que omple de goig tant a qui el rep com a qui el dóna. Encara que sembli de poca importància, el somriure pot ser una manera de donar-se als altres, de mostrar l’ànima. Un somriure, tot i que costa poc, pot valer molt. Es pot convertir en ajuda en moments de tristesa, de soledat, de marginació... Pot ser un senyal de comprensió i d’acollida cap a l’altra persona. Pot ser una forma de fer que l’altre se senti valorat, reconegut i apreciat. Val la pena practicar-ho: costa poc i és efectiu.

diumenge, 15 de desembre del 2024

                                                   DESEMBRE   3a setmana


BON  NADAL !!!


DILLUNS


                                        https://youtu.be/3LSA4xXWcUM


DIMARTS



https://youtu.be/qSaOGEzSzxU


DIMECRES

El Papa Francesc va cridar per sorpresa el dissabte 7 de novembre de 2020 a Javier i Leoz Ventura, rector de Sant Lorenzo, Pamplona, Espanya, per a transmetre-li “el complagut que s'havia sentit” en llegir la reflexió que el sacerdot va fer en un text sobre Nadal publicat fa uns dies.
Javier Leoz va reconèixer que, en despenjar el telèfon, sabent qui cridava, gairebé se li “surt el cor del pit”. “Quin ha estat la meva emoció en descobrir que a l'altre costat estava ni mes ni menys que el Papa Francesc per a dir-me que havia arribat a les seves mans el text que vaig escriure”.
A continuació, segueix el text redactat pel rector de Sant Lorenzo.

QUE NO HI HAURÀ NADAL?

Clar que sí!
Més silenciosa i amb més profunditat.
Més semblant a la primera en la qual Jesús va néixer en solitud.
Sense moltes llums en la terra,
però amb la de l'estrella de Betlem il·luminant rutes de vida en la seva immensitat.
Sense festejos reals colossals, però amb la humilitat de sentir-nos, pastors  buscant la Veritat.
Sense grans taules i amb amargues absències, però amb la presència d'un Déu que tot l'omplirà.

QUE NO HI HAURÀ NADAL?

Clar que sí!
Sense els carrers a vessar, però amb el cor enfervorit,
pel qual està per arribar.
Sense sorolls ni revetlles,
reclams ni estampides…
però vivint el Misteri 
Hi haurà Nadal perquè DÉU està del nostre costat i comparteix, com Crist el va fer en un pessebre, la nostra pobresa, prova, plor, angoixa i orfandat.
Hi haurà Nadal perquè necessitem una llum divina enmig de tanta foscor.
Covid19 mai podrà arribar al cor ni a l'ànima dels quals en el cel posen la seva esperança i el seu alt ideal.

HI HAURÀ NADAL!
CANTAREM NADALES!
DÉU NAIXERÀ I ENS PORTARÀ LLIBERTAT!


DIJOUS


https://youtu.be/GkHNNPM7pJA


DIVENDRES

Fet per Sam Canal Monsó







Si no es veu, buscar:"Carta als reis de l'escola Fructuós Gelabert

https://youtu.be/meantJbRsNk



diumenge, 8 de desembre del 2024

                                              DESEMBRE  2a setmana

BON DIA : AMABILITAT !!!




DILLUNS



DIMARTS


DIMECRES


https://youtu.be/H-Ztu7YbE-A

DIJOUS


https://youtu.be/WN18kGdPHzk?si=U_OvoK0S04qBt3yO

DIVENDRES


LA VICTÒRIA DE LA DELICADESA

Hi ha un conte tradicional que explica el següent. Un caminant anava tranquil·lament fent el seu camí, i portava al cap un barret. El Sol i el Vent el van veure i van fer una aposta: a veure qui era el primer que li feia treure el barret al caminant. Va intentar-ho primer el Vent, i per fer-ho va començar a bufar amb molta fúria, amb ràfegues molt fortes que movien muntanyes de núvols i aixecaven pols del terra. Amb això pretenia que el barret caigués al terra. Però el viatger, per protegir el seu barret de la fúria del vent, l'agafava ben fort amb les mans perquè no se li escapés. Finalment, el vent, cansat de l'esforç, es va donar per vençut.
I aleshores va entrar en acció el Sol. Aquest va deixar ben al descobert el seu rostre daurat i va posar-se a escalfar la terra amb els seus raigs. I al cap de poc temps, el caminant va notar tanta calor i va començar a suar tant, que es va treure el barret per eixugar-se la suor que li queia pel front.
Havia guanyat, doncs, aquell que havia utilitzat les bones maneres, i havia perdut el que havia fet servir la violència i la fúria. En el nostre tracte amb les persones també es guanya molt més amb les formes educades i amables que amb la violència, la ira, la impaciència i el nerviosisme. Pensem com és la nostra forma de tracte amb els altres, i recordem: tal com volem que ens tractin, tractem-los nosaltres a ells.



https://youtu.be/lbSpfRD4kbc