dimecres, 11 d’octubre del 2023

                                                             OCTUBRE  3a setmana


BON DIA: RESPECTE !!!


DILLUNS




DIMARTS

NO OBLIDAR ELS QUI TENIM AL COSTAT

 Recordo un acudit gràfic que va sortir en la premsa. L’escena que es veu és una zona desèrtica, sense un arbre ni una sola herba, i amb dues persones –pare i fill-, les dues amb un cos esquelètic, assegudes al terra sense forces. El pare diu al fill: “Fill meu, tu què seràs quan siguis gran?” I el noi li contesta: “Astronauta, així podré beure aigua”. L’acudit està inspirat en una de les notícies del moment: “La NASA busca aigua en la lluna”. Alguna vegada hem fet comentaris sobre el progrés de l’home en la investigació de l’espai, i un comentari positiu. Ara no direm el contrari... Simplement afegim que no seria just que la part més avançada de la humanitat es preocupés només de l’espai exterior a la Terra, invertint molts diners en aquestes investigacions, i s’oblidés de la gran part del món que pateix perquè no té cobertes les necessitats més elementals. Està molt bé gastar diners en intentar buscar aigua a la lluna, i en intentar construir-hi un espai per habitar les persones. Però cal no oblidar que moltes persones a la terra no tenen aigua suficient ni llocs dignes per viure. 
Igualment nosaltres. Hem de descobrir, conèixer i, sobretot, aprendre a respectar persones i formes de vida diferents de nosaltres, i algunes potser ens queden lluny. Però no hem d’oblidar les persones i les formes de vida que tenim ben a prop de nosaltres: són les que primer hem de conèixer, descobrir... i respectar.

DIMECRES

LA FORÇA DELS ARGUMENTS...

Un home amb una escopeta li va dir a un ocell:
-Això que diuen que la caça és un esport cruel és una bajanada. Poso la meva habilitat contra la teva astúcia; això és tot. És un joc net.
-Tot el que vulguis –va dir l’ocell-. Però no vull jugar-hi.
-Per què no? –va dir l’home de l’escopeta.
-És un joc net, com tu dius –li contestà l’ocell. Les possibilitats són les mateixes. Però fixa’t en el premi. Si tu guanyes, em guanyes a mi... Però jo, què hi guanyo?
Entre persones pot passar igual. També entre nosaltres: aquells que, per sistema, “abusen” dels altres (perquè tenen més poder, més força que ells) sempre troben arguments per enfrontar-se amb els més dèbils; i l’únic que demostren és això: que tenen més força física, però res més; i només per això es consideren superiors i es creuen amb el dret de passar per sobre dels altres.
En la breu història explicada, el caçador, com que no troba resposta lògica a la pregunta que li fa l’ocell, opta per disparar contra ell. És l’actitud de molts que responen amb agressivitat o amb violència quan es troben amb plantejaments que no són capaços de contestar. Moltes vegades la violència que fa servir una persona forta contra una altra de més dèbil indica, de fet, que se sent inferior a ella; i, com que és incapaç d’una resposta lògica i coherent, opta per fer servir la violència, que és l’únic llenguatge que sap utilitzar. Tristament, es fan servir moltes vegades els arguments de la força, en lloc de la força dels arguments. I la “força bruta” domina sobre la raó. Justament com entre els animals.


DIJOUS



DIVENDRES

ABUSAR DE L’INDEFENS

Una vegada una persona gran estava "fardant" davant d'uns amics de què havia enganyat un home invident, quan li havia comprat uns números del sorteig de l'ONCE. La persona invident va confondre unes monedes, i el comprador va marxar amb més diners dels que li corresponien. El més greu és que aquest, quan ho explicava, ho feia com si es tractés d'una gran gesta. Un dels qui escoltaven la seva història li va dir que davant d'ell no tornés a explicar coses semblants, que no es pensés que una persona és més persona quan se sap aprofitar dels indefensos, i que d'això no hauria de "fardar", sinó que n'hauria de tenir vergonya.

Tots, alguna o altra vegada, podem aprofitar-nos d'algunes situacions amb persones més febles i més indefenses que nosaltres. Però no és just que ho fem. Serem més persones si som capaços de mirar més enllà del nostre propi interès i de la utilitat que podem treure dels altres, i si ens preocupa tenir molt en compte el respecte i la dignitat que ens mereixen les altres persones, sigui qui sigui. És fàcil aprofitar-se d'altres, és temptador utilitzar-los per benefici propi. No és tan fàcil, a vegades, respectar la seva dignitat, per sobre de tot.














LA FIRA DE LES RELIGIONS 
El meu amic i jo vam anar a la fira: la "FIRA MUNDIAL DE LES RELIGIONS". No era una fira comercial. Però la competència era ferotge i la propaganda sorollosa.
Els fulletons de la parada jueva deien que Déu es compadia de tots i que els jueus eren el seu poble escollit. Cap altre poble no era tan escollit com ells.
En la parada musulmana van saber que Déu era misericordiós amb tothom i que Mahoma era el seu únic profeta. Que la salvació s'obté escoltant el profeta de Déu.
El missatge de la parada cristiana era: Déu és amor i no hi ha salvació fora de l'Església. O bé s'entra a l'Església, o bé es corre el perill de la condemna eterna.
En sortir vaig preguntar al meu amic què en pensava de Déu. -Que és intolerant, fanàtic i cruel-, em respongué.
En arribar a casa vaig dir a Déu: -Com pots suportar aquestes coses, Senyor? No veus que han estat usant malament el teu nom durant segles?
I és com si Déu em digués: Jo no vaig ésser qui va organitzar la fira. Fins i tot m'hauria fet vergonya visitar-la.

        



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada